- antioxidanty
- balicí plyny
- barviva
- emulgátory
- konzervanty
- kypřící látky
- látky zlepšující mouku
- látky zvýrazňující chuť
- leštící látky
- modifikované škroby
- nosiče
- odpěňovače
- pěnotvorná látky
- plnidla
- propelanty
- protispékavé látky
- regulátory kyselosti
- rozpouštědla
- sekvestranty
- sladidla
- stabilizátory
- tavicí soli
- zahušťovadla
- zpevňující látky
- zvlhčující látky
- želírující látky
Barviva dodávají potravině barvu, kterou by bez jejich použití neměla. Barviva také obnovují barvu, která byla poškozena či zeslabena během výrobního procesu. Barva potraviny často ovlivňuje rozhodování spotřebitele. Většina kupujících, především děti, dá předost červené malinové limonádě před bezbarvou. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek. Spotřebitel dá například přednost červeně zabarvenému jahodovému jogurtu před jogurtem méně barevně výrazným - i když ten druhý může ve skutečnosti obsahovat jahod více.
Barviva dělíme na přírodní včetně přírodně identických a barviva syntetická neboli umělá. Přírodní barviva jsou získána z rostlinných, živočišných nebo nerostných zdrojů. Umělá barviva pocházejí z vysoce přečištěných ropných produktů.
Mezi přírodní barviva patří například anthokyany (E 163), karoteny (E 160a), chlorofyly a chlorofyliny (E 140), betalainy (E 162), riboflavin (E 101) a karamel (E 150). Přírodně identická barviva jsou po chemické stránce stejná jako přírodní barviva, jsou však vyráběna synteticky.
Syntetická barviva se původně vyráběla z uhelného dehtu. Nyní se získávají z vysoce přečištěných ropných produktů. Syntetická barviva musí obsahovat minimálně85% čistého barviva, zbytek tvoří nečistoty ve formě anorganických solí, sloučenin kovů a organických látek.
Barviva se dodávají buď jako prášky nebo smíchané s jedlými tuky a oleji nebo jako tekuté směsi, kde roli rozpouštědla často hraje glycerol (E 422) nebo propy- lenglykol. Syntetická barviva jsou rozpustná ve vodě a účinkují po rozpuštění (například v limonádě). K barvení se také používají tzv. laky, což jsou pigmenty ve vodě nerozpustné, které účinkují tím způsobem, že se v potravině rozptýlí a vytvoří disperzní směs. Laky se používají v potravinách založených na tucích či olejích nebo potravinách, které neobsahují dostatek vody pro rozpuštění běžných barviv. Jedná se například o potahované tabletky, cucavé bonbóny a žvýkačky. Lakům jsou připisovány stejné toxikologické vlastnosti jako příslušným barvivům (to znamená, že například tartrazin a jeho lak by měly mít stejné účinky na lidské zdraví). Lakům přísluší stejné kódy E jako příslušným barvivům a na etiketě se tedy nerozlišují.
Užití barviv většinou naznačuje, že při výrobě nebylo použito ovoce či jiné přírodní složky. Barviva mohou navíc způsobovat hyperaktivitu u dětí.
Před rokem 1989 se v České republice používalo daleko méně barviv. V současné době je povoleno více barviv než v minulosti a je pravděpodobné, že se s těmito látkami budeme setkávat čím dál tím častěji. Stále si však můžeme vybírat potraviny, které buď barviva neobsahují vůbec nebo obsahují pouze barviva všeobecně považovaná za bezpečná.
Kód | Látka | CEFF povolené |
---|---|---|
E 100 | Kurkumin (Cl přírodní žluť 3) | Ano |
E 101 | (i) Riboflavin (ii) Riboflavin-5' - fosfát (vitamín B2, laktoflavin) | Ano |
E 102 | Tartrazin (syn. Yellow 5, Cl potravinářská žluť)) | Ne |
E 104 | Chinolinová žluť (FD&C Yellow No 10, Cl potravinářská žluť 13) | Ne |
E 110 | Žluť SY (syn. Gelborange S, Cl potravinářská žluť 3, Oranžová žluť S, Žluť FCF, FD&C Yellow 6, Sunset Yellow) | Ne |
E 120 | Košenila, kyselina karmínová, karmíny | Ano |
E 122 | Azorubin (syn. Carmoisin, Azorubin Extra, Red 10, Cl potravinářská červeň 3, Karmoisin) | Ne |
E 123 | Amarant (Cl potravinářská červeň 9, syn. Viktoriarubin O, FD&C Red 2) | Ne |
E 124 | Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7, New Coccine, syn. Košenilová červeň A) | Ne |
E 127 | Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14, FD&C Red No.3) | Ne |
E 129 | Červeň Allura AC (CI potravinářská červeň 17, FD&C Red 40) | Ne |
E 131 | Patentní modř V (CI potravinářská modř V) | Ne |
E 132 | Indigotin ( syn. Indigocarmine, Blue 2, CI potravinářská modř 1, Indigocarmine, FD&C Blue No. 2) | Ne |
E 133 | Brilantní modř FCF (syn. Brilliant blue FCF, Blue 1, CI potravinářská modř 2, FD&C Blue No. 1) | Ne |
E 140 | Chlorofyly (CI přírodní zeleň 3) a chlorofyliny (CI přírodní zeleň 5) | Ano |
E 141 | Mědnaté komplexy chlorofylů (CI přírodní zeleň 3) a chlorofylinů (CI přírodní zeleň 5) | Ano |
E 150 d | Amoniak - sulfitový karamel | Ano |
E 142 | Zeleň S (CI přírodní zeleň 4, Přírodní zeleň BS, Cl potravinářská zeleň 4, Brilantní zeleň BS) | Ne |
E 151 | Čerň BN (syn. Brilliant black BN, Potravinářská čerň 1) | Ne |
E 153 | Medicinální uhlí (z rostlinné suroviny), Rostlinná čerň | Ano |
E 150 a | Karamel (Jednoduchý karamel, Kulér) | Ano |
E 155 | Hněď HT (Cl potravinářská hněď 3) | Ne |
E 150 b | Kaustický sulfitový karamel | Ano |
E 150 c | Amoniakový karamel | Ano |
E 160 a | Karoteny (Cl potravinářská oranž 5 - (i) Směs karotenů, (ii) Beta-karoten) | Ano |
E 160 b | Annato, bixin, norbixin (Přírodní oranž 4) | Ano |
E 160 c | Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin (Papriková oleoresina) | Ano |
E 160 d | Lykopen (Přírodní žluť 27) | Ano |
E 160 e | Beta-apo-8'-karotenal (Cl potravinářská oranž 6) | Ano |
E 161 b | Lutein (Smíšené karotenoidy, Xanthofyly) | Ano |
E 161 g | Kanthaxanthin (Potravinářská oranž 8) | Ano |
E 162 | Betalainová červeň, Betanin (včetně extraktů z červené řepy - Řepná červeň) | Ano |
E 163 | Anthokyany (získané fyzikálními postupy z ovoce a zeleniny) | Ano |
E 170 | Uhličitan vápenatý (Cl pigment bílý 18); (i) Uhličitan vápenatý (ii) Hydrogenuhličitan vápenatý | Ano |
E 171 | Oxid titaničitý (Cl pigment bílý 6, Titanová běloba) | Ano |
E 172 | Oxidy a hydroxidy železa ((Železitá žluť, červeň a čerň, Cl pigment žlutý 42 a 43, červený 101 a černý 11) | Ano |
E 173 | Hliník (v podobě pigmentu, Cl kovový pigment) | Ano |
E 174 | Stříbro (v podobě pigmentu) | Ano |
E 175 | Zlato (v podobě pigmentu, Kovový pigment 3) | Ano |
E 180 | Litholrubin BK (Cl pigment červený 57, Rubínový pigment, Karmín 6B) | Ne |