Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny

Kategorie: barviva

Omezte Omezte
Nevhodné pro děti Nevhodné pro děti
Živočišného původu Živočišného původu

Košenila je přírodní červené barvivo, extrahované vodou z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus, žijícího na kaktusech v Peru, na Kanárských ostrovech a dalších místech. Při výrobě barviva se hmyz usmrcuje ponořením do horké vody, parou, vysoušením na slunci či teplem v pecích. Košenilu je často nutno konzervovat benzoanem sodným (E 211). Karmín je přečištěné barvivo, vyráběné z košenily (jedná se o směs kyseliny karmínové a jejího hlinitého či hořečnatého laku).

Tato stabilní barviva se přidávají do cukrovinek (lentilky a bonbóny), jogurtů, zmrzlin, džemů, žvýkaček, instantních polévek, alkoholických i nealkoholických nápojů, „krabích“ tyčinek a mnoha dalších potravin. Setkáme se s nimi i ve farmaceutických výrobcích, kde se používají jako barvivo potahovaných tabletek, a v kosmetických přípravcích, například rtěnkách a očních stínech.

Látky způsobují u citlivých jedinců alergické reakce, které se mohou projevit například vyrážkou. Košenila je také spojována s dětskou hyperaktivitou. Vegetariáni pozor, barvivo se získává ze sušeného hmyzu a může obsahovat živočišné bílkoviny!


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.