E 140 Chlorofyly (CI přírodní zeleň 3) a chlorofyliny (CI přírodní zeleň 5)
Kategorie: barviva
Hlavním zdrojem těchto přírodních barviv jsou sytě zelené druhy rostlin, například kopřiva, špenát či vojtěška. Chlorofyly jsou v přírodě nejrozšířenější pigmenty zelené až olivově zelené barvy, a tvoří tak přirozenou složku lidské výživy. Patří však mezi nejméně užitečná barviva v tom smyslu, že se snadno rozkládají vlivem kyselin a světla. Stabilnější jsou pak jejich mědnaté komplexy (E 141). Chlorofyly a chlorofyliny se používají k barvení těstovin, nápojů, cukrovinek, jogurtů, zmrzlin, džemů a také krmiv pro domácí zvířata. Chlorofylové žvýkačky odstraňují zápach z úst, což ocení zejména kuřáci.
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky těchto látek. Chlorofyly jsou naopak prospěšné lidskému zdraví a řada studií prokázala jejich léčebné účinky. Používají se při léčbě některých druhů chudokrevnosti, příznivě ovlivňují metabolismus a dýchání. Podporují růst tkání a hojení ran. Zároveň snižují hladinu cholesterolu v krvi. Chlorofyl je jednou z účinných látek chlorely, zelené sladkovodní řasy, používané v přírodním léčitelství k podpoření vylučování škodlivin z těla.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.