E 100 Kurkumin (Cl přírodní žluť 3)
Kategorie: barviva
Jedná se o oranžové až žluté přírodní barvivo získávané z kořenů turmeriku (Curcuma domestica), což je rostlina příbuzná se zázvorem. Turmerik obsahuje průměrně 3% kurkuminu a je důležitou součástí kari koření, kterému dodává charakteristickou žlutou barvu. Napomáhá trávení a má pravděpodobně i protirakovinné účinky. Kurkumin se používá k barvení mnoha potravin, například mléčných a pekařských výrobků, sýrů, jogurtů, zmrzlin, cukrovinek, žvýkaček, dezertů, margarínů, zálivek, instantních polévek, sypkých směsí, hořčice a ochucených nealko nápojů.
V literatuře nejsou uváděny žádné nežádoucí účinky u zdravé populace a turmerik je tradičně používán v asijské kuchyni. Turmerik i kurkumin vykazují protinádorové a protizánětlivé účinky u pokusných zvířat. Kurkumin snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu. Vyšší dávky turmeriku mohou způsobit potíže při žlučových kamenech a jaterních poruchách. Turmerik jako potravní doplněk se nedoporučuje při poruchách srážlivosti krve, při problémech s početím a během těhotenství. Množství přijatá ve formě barviva jsou však s největší pravděpodobností bezpečná i v těchto případech. Kurkumin se používá ve směsi s polysorbáty (E 432 - E 436) nebo alkoholem v potravinách na bázi vody.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.