E 127 Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14, FD&C Red No.3)
Kategorie: barviva
Erythrosin je červené barvivo ve světě široce užívané v potravinách, lécích a kosmetice. Látku lze použít k barvení pudinků, sladkých náplní, kompotů a cuk- rovinek. V naší republice je však její použití v potravinách omezeno pouze na koktejlové a kandované třešně. Erythrosin se při vyšších teplotách částečně rozkládá za vzniku jodidových iontů, které mohou ovlivnit činnost štítné žlázy. Podle zprávy hodnotící komise z roku 1983, vyžádané americkou agenturou FDA, jsou důkazy podporující možnost, že toto barvivo způsobuje nádory štítné žlázy u myší, přesvědčivé. Proto FDA doporučila, aby barvivo bylo v USA zakázáno, k čemuž nakonec nedošlo (zdroj: CSPI). Erythrosin je dále spojován se změnami chování a může způsobovat přecitlivělost na světlo.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.