Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 153 Medicinální uhlí (z rostlinné suroviny), Rostlinná čerň

Kategorie: barviva

Potenciální alergen Potenciální alergen

Medicinální uhlí se vyrábí úplným zuhelněním rostlinného materiálu - například dřeva, celulózy, rašeliny, skořápek kokosových ořechů - a následným rozemletím na jemný prášek. Vzniklý černý nerozpustný pigment je tepelně stabilní a používá se hlavně v cukrovinkách, ovocných koncentrátech, zavařeninách a lékořicových sladkostech.

Používání tohoto barviva bylo v roce 1975 zakázáno v USA kvůli karcinogenním kontaminantům vznikajícím během výroby. Podle IARC však není prokázáno, že se jedná o látku způsobující rakovinu u zvířat či lidí. Podle jedné teorie jsou přítomné karcinogenní látky pevně zabudovány v částečkách barviva a neuvolňují se působením horké či studené vody, žaludečních šťáv ani krevní plazmy.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.