- antioxidanty
- balicí plyny
- barviva
- emulgátory
- konzervanty
- kypřící látky
- látky zlepšující mouku
- látky zvýrazňující chuť
- leštící látky
- modifikované škroby
- nosiče
- odpěňovače
- pěnotvorná látky
- plnidla
- propelanty
- protispékavé látky
- regulátory kyselosti
- rozpouštědla
- sekvestranty
- sladidla
- stabilizátory
- tavicí soli
- zahušťovadla
- zpevňující látky
- zvlhčující látky
- želírující látky
Sekvestranty vytvářejí chemické komplexy s ionty kovů a tím zabraňují nežádoucím reakcím jako pokles nutriční hodnoty, žluknutí, vznik sraženin či změna barvy.
Volné ionty kovů, které se mohou v potravinách vyskytovat ve stopových množstvích, mohou totiž působit různé nežádoucí reakce vedoucí k tvorbě nerozpustných nebo barevných sloučenin, degradaci složek potravin, vzniku sraženin a zákalů, ke změnám barvy, žluknutí a ztrátě výživové hodnoty. Sekvestranty jsou látky, které jsou schopny vázat přítomné ionty kovů, a tím zabraňovat těmto nežádoucím reakcím. Mezi sekvestranty patří například vápenato-disodná sůl EDTA (E 385), kyselina citronová (E 330, přidávaná např. do sádla a margarínů) a kyselina vinná (E 334).
Kód | Látka | CEFF povolené |
---|---|---|
E 262 | Octany sodné (i) Octan sodný (ii) Hydrogenoctan sodný (Diacetát sodný) | Ano |
E 330 | Kyselina citrónová | Ano |
E 331 | Citronany sodné (Citráty sodné, Citronan monosodný, Citronan disodný, Citronan trisodný, dihydrogencitrát sodný, hydrogencitrát sodný) | Ano |
E 332 | Citronany draselné (Citráty draselné, Citronan monodraselný, Citronan tridraselný, dihydrogencitrát draselný) | Ano |
E 333 | Citronany vápenaté (Citráty vápenaté, Dicitronan monovápenatý, Dicitronan divápenatý, Dicitronan trivápenatý, dihydrogencitrát vápenatý) | Ano |
E 334 | Kyselina vinná (L-(+)) | Ano |
E 335 | Vinany sodné (Vinan monosodný, Hydrogenvinan sodný, Vinan disodný, dihydrogenvinan sodný) | Ano |
E 336 | Vinan draselný (Vinan monodraselný, dihydrogenvinan draselný, Tartarát monodraselný), Vinan didraselný) | Ano |
E 337 | Vinan sodno-draselný (Seignettova sůl, Rochelleská sůl) | Ano |
E 339 | Fosforečnany sodné (Orthofosforečnany či MonofosforeËnany) - Dihydrogenfosforečnan sodný (Primární fosforečnan sodný), Hydrogenfosforečnan disodný (Sekundární fosforečnan sodný), Fosforečnan trisodný (Terciální fosforečnan sodný) | Ano |
E 340 | Fosforečnany draselné (Orthofosforečnany či Monofosforečnany) - Dihydrogenfosforečnan draselný (Primární fosforečnan draselný), Hydrogenfosforečnan didraselný (Sekundární fosforečnan draselný), Fosforečnan tridraselný (TerciálnÌ fosforečnan draselný) | Ano |
E 385 | Dvojsodnovápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové /EDTA/ (Vápenato-disodná sůl EDTA, Edetát vápenato-disodný, ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný) | Ano |
E 420 | Sorbitol (Sorbit, Sorbol) | Ne |
E 450 | Difosforečnany (Pyrofosforečnany (Difosforečnan disodný, trisodný, tetrasodný, didraselný, tetradraselný, divápenatý, Dihydrogendifosforečnan vápenatý) | Ano |
E 451 | Trifosforečnany (Trifosfore nan pentasodný -Trifosforečnan sodný, Trifosfore nan pentadraselný -Trifosforečnan draselný) | Ano |
E 452 | Polyfosforečnany (Metafosforečnany - Polyfosforečnan sodný -Grahamova či Maddrellova sůl, Polyfosforečnan draselný -Kurrolova sůl, Polyfosforečnan sodnovápenatý, Polyfosforečnan vápenatý) | Ano |
E 472 | Estery mono-a diglyceridů mastných kyselin s (a) kyselinou octovou, (b) mléčnou, (c) citrónovou, (d) vinnou, (e) mono- a diacetylvinnou ;(f) Směsné estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou octovou a vinnou | Ano |
E 516 | Síran vápenatý | Ano |
E 576 | Glukonan sodný (Glukonát sodný) | Ano |
E 577 | Glukonan draselný (Glukonát draselný) | Ano |
E 968 | Erytritol | Ano |