E 334 Kyselina vinná (L-(+))
Kategorie: antioxidanty, regulátory kyselosti, sekvestranty
Kyselina vinná se vyskytuje přirozeně v ovoci a získává se z hroznů jako vedlejší produkt při výrobě vína. Byla objevena již v roce 1769 C. W. Scheelem. Má silnou kyselou chuť a používá se hlavně jako okyselující a ochucující prostředek v nápojích s hroznovou a citronovou příchutí, v džemech, bonbónech a želé slad- kostech. Ve směsi s kyselinou citronovou tvoří oblíbené příchuti cucavých bonbónů - kyselé jablko a višeň. Kyselina vinná upravuje kyselost v sladkostech, nápojích, vínu, džemech a pekařských výrobcích, používá se jako zvlhčující látka a jako kyselá složka kypřícího prostředku. Zesiluje účinek antioxidantů v tucích a zabraňuje nežádoucím reakcím přítomných kovů, které mohou vést například ke žluknutí potravin a změnám jejich barvy.
Kyselina vinná je přirozenou složkou potravy a v běžných množstvích nejsou známy žádné nežádoucí účinky.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.