Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 297 Kyselina fumarová

Kategorie: regulátory kyselosti

Kyselina fumarová je určitě zastoupena ve vašem jídelníčku, i když o tom nejspíš ani nevíte. Ve větším množství se nachází v některých houbách, ale vyskytuje se prakticky ve všech rostlinných i živočišných organismech. Tato kyselina je jednou z nejkyselejších látek v pevném skupenství. Protože je zároveň levná, tvoří ideální okyselující a ochucující složku sypkých směsí. Jako okyselující a ochucující látka se používá v ovocných nealkoholických nápojích, želatinových dezertech, ovocných náplních a v mnoha dalších potravinách. V některých zemích se používá jako konzervant, zabraňující mléčnému kvašení vína. Její nevýhodou je pomalé rozpouštění ve studené vodě. Tento problém se řeší přidáním emulgátoru dioktyl- sulfosukcinátu sodného (E 480), který napomáhá jejímu rozpouštění. Kyselina fumarová účinkuje rovněž jako antioxidant, který se používá proti žluknutí sádla, másla, sušeného mléka, uzenářských výrobků, ořechů a brambůrek.

V lidském těle se kyselina fumarová přirozeně nachází jako meziprodukt metabolismu. Nežádoucí účinky nejsou známy. Lidé konzumující půl gramu kyseliny fumarové denně po dobu jednoho roku netrpěli žádnými zdravotními problémy.

V České republice smí být kyselina fumarová přidávána do náplní a sladkých omáček (toppingů) pro jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky, do cukrářských výrobků na bázi cukru, gelovitých dezertů s ovocnou příchutí, dezertů s ovocnou příchutí, práškových směsí pro přípravu dezertů, práškových výrobků pro přípravu nápojů na bázi ovoce, do instantního čaje a žvýkaček.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.