E 1422 Acetylovaný zesíťovaný adipan škrobu (Acetát zesíťovaného adipátu škrobu)
Kategorie: stabilizátory, zahušťovadla, modifikované škroby
Acetát zesíťovaného adipátu škrobu se používá jako zahušťovadlo a stabilizátor. Patří mezi často používané modifikované škroby a setkáme se s ním například v kečupu, omáčkách a zálivkách, v tatarce a jogurtech.
U pokusných zvířat nezpůsobovalo podávání látky ve stravě pozorovatelné nežádoucí účinky. Velké dávky modifikovaných škrobů způsobují zvětšení slepého střeva u pokusných zvířat. Toto zvětšení je pravděpodobně způsobeno velkým množstvím polysacharidů ve stravě a není toxikologicky významné.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.