E 950 Acesulfam K
Kategorie: látky zvýrazňující chuť, sladidla
Acesulfam K je syntetická látka, která byla objevena náhodně společností Hoechst AG a která se v přírodě přirozeně nevyskytuje.
Používá se jako sladidlo a látka zvýrazňující aroma. Acesulfam K je jedno z nejnovějších sladidel, které je asi stopadesátkrát (podle jiných zdrojů 80-250 krát) sladší než cukr a má velmi slabou hořkou pachuť. Látka zesiluje sladivost dalších syntetických sladidel, zejména aspartamu a cyklamátů, a umocňuje příjemnou chuť cukerných alkoholů (E 953, E 965 - E 967, E 420, E 421). Acesulfam K je velmi dobře rozpustný ve vodě a je stabilní během skladování a při tepelném zpracování. Jako sladidlo se používá například ve žvýkačkách, nealkoholických nápojích, nápojích v prášku, mléčných výrobcích (nízkotučné jogurty), nízkokalorických sladkostech a cukrovinkách bez cukru, v oplatkách bez cukru, tabletkách, sypkých směsích pro výrobu nápojů, v instantních nápojích s příchutí kávy či čaje, v dezertech a sypkých náhražkách mléka do kávy.
Acesulfam K se také používá ve výrobcích ústní hygieny a ve farmaceutických výrobcích.
Původní testy na pokusných zvířatech proběhly v sedmdesátých letech a vzbuzovaly jisté pochybnosti co do jejich provedení. Dvě studie na myších naznačily možnost karcinogenity. Řada odborníků považuje testy, provedené před uvedením acesulfamu K na americký trh, za nedostatečné a americká spotřebitelská organizace CSPI doporučuje vyhýbat se této přísadě a řadí ji do kategorie látek konzumovaných v příliš velkém množství či nedostatečně testovaných.
Velké dávky acetoacetamidu (produktu rozpadu acesulfamu K) ovlivňovaly funkci štítné žlázy u pokusných zvířat. V malých dávkách snad acesulfam K není škodlivý. Zastánci tohoto sladidla argumentují tím, že v rámci provedených studií nebyly s jistotou prokázány žádné toxické účinky.
V České republice se acesulfam K smí používat v omezeném množství v různých výrobcích se sníženým obsahem využitelné energie nebo bez přidaného cukru (například ochucené nápoje, nápojové koncentráty, různé dezerty, mražené krémy, žvýkačky, cukrovinky a cukrářské výrobky).
Acesulfam K se také smí přidávat ke zvýraznění aroma do stolních sladidel, majonéz, hořčic, salátů, vitaminových přípravků, některých druhů piva včetně nealko piva a do žvýkaček.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.