Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 950 Acesulfam K

Kategorie: látky zvýrazňující chuť, sladidla

CEFF nepovolené CEFF nepovolené

Acesulfam K je syntetická látka, která byla objevena náhodně společností Hoechst AG a která se v přírodě přirozeně nevyskytuje.
Používá se jako sladidlo a látka zvýrazňující aroma. Acesulfam K je jedno z nejnovějších sladidel, které je asi stopadesátkrát (podle jiných zdrojů 80-250 krát) sladší než cukr a má velmi slabou hořkou pachuť. Látka zesiluje sladivost dalších syntetických sladidel, zejména aspartamu a cyklamátů, a umocňuje příjemnou chuť cukerných alkoholů (E 953, E 965 - E 967, E 420, E 421). Acesulfam K je velmi dobře rozpustný ve vodě a je stabilní během skladování a při tepelném zpracování. Jako sladidlo se používá například ve žvýkačkách, nealkoholických nápojích, nápojích v prášku, mléčných výrobcích (nízkotučné jogurty), nízkokalorických sladkostech a cukrovinkách bez cukru, v oplatkách bez cukru, tabletkách, sypkých směsích pro výrobu nápojů, v instantních nápojích s příchutí kávy či čaje, v dezertech a sypkých náhražkách mléka do kávy.
Acesulfam K se také používá ve výrobcích ústní hygieny a ve farmaceutických výrobcích.

Původní testy na pokusných zvířatech proběhly v sedmdesátých letech a vzbuzovaly jisté pochybnosti co do jejich provedení. Dvě studie na myších naznačily možnost karcinogenity. Řada odborníků považuje testy, provedené před uvedením acesulfamu K na americký trh, za nedostatečné a americká spotřebitelská organizace CSPI doporučuje vyhýbat se této přísadě a řadí ji do kategorie látek konzumovaných v příliš velkém množství či nedostatečně testovaných.
Velké dávky acetoacetamidu (produktu rozpadu acesulfamu K) ovlivňovaly funkci štítné žlázy u pokusných zvířat. V malých dávkách snad acesulfam K není škodlivý. Zastánci tohoto sladidla argumentují tím, že v rámci provedených studií nebyly s jistotou prokázány žádné toxické účinky.

V České republice se acesulfam K smí používat v omezeném množství v různých výrobcích se sníženým obsahem využitelné energie nebo bez přidaného cukru (například ochucené nápoje, nápojové koncentráty, různé dezerty, mražené krémy, žvýkačky, cukrovinky a cukrářské výrobky).
Acesulfam K se také smí přidávat ke zvýraznění aroma do stolních sladidel, majonéz, hořčic, salátů, vitaminových přípravků, některých druhů piva včetně nealko piva a do žvýkaček.

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.