E 927 b Karbamid (Močovina)
Kategorie: látky zlepšující mouku
Močovina je bílá krystalická látka chladivé slané chuti.
Přirozeně se vyskytuje v těle savců, vzniká v játrech a je konečným produktem metabolismu aminokyselin. Močovina účinkuje jako potrava kvasnic a napomáhá při fermentaci. Používá se při výrobě vína a kynutých pekařských výrobků.
Ve žvýkačkách bez cukru upravuje močovina texturu. Žvýkačky mohou obsahovat až 3% močoviny, která se z nich při žvýkání uvolňuje. Močovina se používá také v lékařství jako diuretikum.
Jedná se o přirozenou složku metabolismu, která je v množství získaném ve formě přídatné látky pravděpodobně bezpečná.
V České republice se smí močovina přidávat do žvýkaček bez přidaného cukru.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.