Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 927 b Karbamid (Močovina)

Kategorie: látky zlepšující mouku

Močovina je bílá krystalická látka chladivé slané chuti.
Přirozeně se vyskytuje v těle savců, vzniká v játrech a je konečným produktem metabolismu aminokyselin. Močovina účinkuje jako potrava kvasnic a napomáhá při fermentaci. Používá se při výrobě vína a kynutých pekařských výrobků.
Ve žvýkačkách bez cukru upravuje močovina texturu. Žvýkačky mohou obsahovat až 3% močoviny, která se z nich při žvýkání uvolňuje. Močovina se používá také v lékařství jako diuretikum.

Jedná se o přirozenou složku metabolismu, která je v množství získaném ve formě přídatné látky pravděpodobně bezpečná.

V České republice se smí močovina přidávat do žvýkaček bez přidaného cukru.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.