E 634 5 ́-ribonukleotidy vápenaté (Ribonukleotidy, vápenaté soli 5'-ribonukleotidů, Vápenaté ribonukleotidy)
Kategorie: látky zvýrazňující chuť
Ribonukleotidy se přirozeně vyskytují ve všech tkáních.
Jedná se vlastně o směs inosinanu vápenatého (E 633) a guanylanu vápenatého (E 629). V potravinářství se používají jako látky zvýrazňující aroma.
Nežádoucí účinky ribonukleotidů nejsou prokázány, někteří odborníci se však domnívají, že látky mohou vyvolávat nežádoucí reakce u přecitlivělých jedinců. Vápenaté ribonukleotidy působí pravděpodobně podobně jako sodné soli ribonukleotidů - viz E 635. Vegetariáni pozor, tyto látky se většinou získávají z živočišných zdrojů.
V České republice se vápenaté soli 5'-ribonukleotidů smějí používat v omezeném množství v potravinách obecně kromě nealkoholických nápojů.
V kořenících přípravcích se smějí používat v neomezeném množství.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.