Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 626 Kyselina guanylová (Kyselina guanylová)

Kategorie: látky zvýrazňující chuť

Omezte Omezte
Potenciální alergen Potenciální alergen

Kyselina guanylová je látka zvýrazňující aroma, obvykle se však používá její sodná sůl - E 627.

Kyselina guanylová a její soli, guanylany, mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v krevním séru a moči. Lidé se sklonem k onemocnění dnou a lidé, kteří se léčí diuretiky zadržujícími kyselinu močovou, by se proto raději měli vyhýbat vysokým dávkám těchto látek. Komise JECFA původně doporučovala varování na obalech potravin, posléze své doporučení přehodnotila (v roce 1993), protože dávky získávané přirozeně z potravy jsou několikanásobně vyšší než dávky přijímané ve formě potravinářského aditiva.
Studie nepotvrdily přecitlivělost některých jedinců na kyselinu guanylovou a její soli podobnou přecitlivělosti na glutamany (viz E 621). Přesto některé zdroje varují před možností nesnášenlivých reakcí u citlivých jedinců.

V České republice se smí kyselina guanylová používat v omezeném množství v potravinách obecně kromě nealkoholických nápojů.
V kořenících přípravcích se smí používat v neomezeném množství.  


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.