Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 558 Bentonit (Smektit, Křemičitan hlinito-hořečnatý)

Kategorie: nosiče, protispékavé látky

Omezte Omezte

Bentonit se získává z přírodních jílů a používá se jako nosič, čiřící látka u džusů a vín a protispékavá látka. Chovatelé koček znají bentonit jako sypký granulát používaný v kočičích záchodech.

Bentonit může pohlcovat některé živiny a způsobovat jejich nedostatek v těle (např. vitamin A). Jinak nejsou známy žádné nežádoucí účinky a v rozumných množstvích je pravděpodobně bezpečný. Hliník je však neurotoxický prvek, který je často spojován s Alzheimerovou chorobou. Role přídatných látek obsahujících vázaný hliník v rozvoji neurodegenerativních chorob není dosud objasněna - více o hliníku viz heslo Hliník (E 173).

Bentonit smí být používán jako nosič či rozpouštědlo určené k rozpouštění, ředění a podobné úpravě barviv (ne však v dětské výživě).


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.