E 553 b Trikřemičitan hořečnatý (talek, mastek, práškový talek)
Kategorie: protispékavé látky
Talek je přírodní forma křemičitanu hořečnatého (E 553 a).
Používá se jako protispékavá látka, lubrikant, látka upravující povrchy a potahová látka.
Talek z přírodních nalezišť může být kontaminován azbestem. V USA se talek z těchto lokalit nepovažuje za talek pro potravinářské účely. Dle naší vyhlášky musí být použitý talek „prostý azbestu“.
Při pokusech na zvířatech způsoboval talek podávaný těhotným samicím ve stravě poškození plodu, konkrétně kostí. Talek se také dává do souvislosti s rakovinou žaludku. Může se však jednat o talek kontaminovaný azbestem, a není proto jisté, do jaké míry je tato informace relevantní pro potravinářský talek.
Talek se může používat jako protispékavá látka v následujících potravinách: rýže, suché práškovité potraviny (včetně cukrů), koření, jedlá sůl a náhrady soli, tabletované potraviny, plátkované sýry, žvýkačka, drobné masné výrobky (jen k ošetření povrchu) a tvarované želé cukrovinky (jen k ošetření povrchu).
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.