Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 553 b Trikřemičitan hořečnatý (talek, mastek, práškový talek)

Kategorie: protispékavé látky

Talek je přírodní forma křemičitanu hořečnatého (E 553 a).
Používá se jako protispékavá látka, lubrikant, látka upravující povrchy a potahová látka.

Talek z přírodních nalezišť může být kontaminován azbestem. V USA se talek z těchto lokalit nepovažuje za talek pro potravinářské účely. Dle naší vyhlášky musí být použitý talek „prostý azbestu“.
Při pokusech na zvířatech způsoboval talek podávaný těhotným samicím ve stravě poškození plodu, konkrétně kostí. Talek se také dává do souvislosti s rakovinou žaludku. Může se však jednat o talek kontaminovaný azbestem, a není proto jisté, do jaké míry je tato informace relevantní pro potravinářský talek.

Talek se může používat jako protispékavá látka v následujících potravinách: rýže, suché práškovité potraviny (včetně cukrů), koření, jedlá sůl a náhrady soli, tabletované potraviny, plátkované sýry, žvýkačka, drobné masné výrobky (jen k ošetření povrchu) a tvarované želé cukrovinky (jen k ošetření povrchu). 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.