E 552 Křemičitan vápenatý
Kategorie: protispékavé látky
Křemičitan vápenatý se používá jako protispékavá látka u kypřícího prášku, kakaa, sušené práškové zeleniny, strouhaného sýru, soli, koření a různých sypkých směsí. Látka zvyšuje sypkost soli ve vlhkém prostředí a používá se také při filtraci.
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky křemičitanu vápenatého. Látka se používá se proti překyselení žaludku.
Křemičitan vápenatý se může používat jako protispékavá látka v následujících potravinách: suché práškovité potraviny (včetně cukrů), koření, jedlá sůl a náhrady soli, tabletované potraviny, plátkované tvrdé sýry a plátkované tavené sýry.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.