E 551 Oxid křemičitý (Křemen, Silikagel)
Kategorie: protispékavé látky
Oxid křemičitý má schopnost pohltit až 120% své váhy vody a zůstat sypký.
Používá se proto jako protispékavá látka v množství 1-2%. Setkáme se s ním například v kypřícím prášku, v sypkých náhražkách mléka do kávy, v kakau, sušené práškové zelenině, ve strouhaném sýru, v soli, koření a v různých směsích a sypkých práškových výrobcích. Také účinkuje jako plnidlo a jako nosič aromatu v suchých potravinách např. brambůrky.
Pokusy na zvířatech neodhalily žádné nežádoucí účinky ani při dlouhodobém podávání. Oxid křemičitý se považuje za bezpečnou přídatnou látku.
Amorfní oxid křemičitý se může používat jako protispékavá látka v následujících potravinách: suché práškovité potraviny (včetně cukrů), koření, jedlá sůl a náhrady soli, tabletované potraviny, plátkované tvrdé sýry a plátkované tavené sýry.
Z dětské výživy se oxid křemičitý může v omezeném množství přidávat do příkrmů.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.