Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 509 Chlorid vápenatý

Kategorie: nosiče, plnidla, protispékavé látky

Chlorid vápenatý upravuje pH a používá se jako nosič a protispékavá a zpevňující látka. 

Setkáme se s ním v pekařských výrobcích, nealkoholických nápojích, masných výrobcích a uzeninách. Jako zpevňující látka se používá v konzervovaném ovoci a zelenině, v marmeládách a tavených sýrech. Při výrobě sýrů napomáhá srážení mléka. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky chloridu vápenatého. Jak vápenaté tak chloridové ionty jsou běžně přítomné ve stravě a tělo si s nimi umí poradit. Většina lidí trpí nedostatkem vápníku, avšak množství vápníku přijaté ve formě této přídatné látky je pravděpodobně příliš malé na to, aby hrálo významnou roli.
Chlorid vápenatý se využívá také jako potravní doplněk k obohacování potravin vápníkem

Více o vápníku viz heslo Uhličitany vápenaté (E 170).

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.