E 501 Uhličitany draselné (Hydrogenuhličitan draselný, Bikarbonát draselný)
Kategorie: regulátory kyselosti, stabilizátory
Uhličitany draselné se používají ke kontrole pH a jako kypřící látky. Setkáme se s nimi hlavně v pekařských výrobcích a margarínech.
Uhličitany draselné jsou zdrojem draslíku a používají se k obohacování potravin tímto prvkem. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky a látky se považují za bezpečné.
Draslík: Draselné ionty plní v lidském těle mnoho funkcí. Mimo jiné regulují srdeční tep a krevní tlak, vedou nervové impulsy a spolu se sodnými ionty udržují rovnováhu mezi tělními tekutinami. Správný poměr draselných, sodných a chloridových iontů v našem těle je velmi důležitý. Výsledky mnoha studií ukazují, že lidé konzumující hodně draslíku mají nižší krevní tlak než lidé konzumující málo draslíku. A to i tehdy, mají-li vysoký přísun sodíku (např. hodně solí). Podle jedné studie se riziko úmrtí na mozkovou mrtvici snížilo o 40% u lidí s vysokým krevním tlakem, kteří začali konzumovat jednou denně pokrm bohatý na draslík.
Riziko úmrtí na mozkovou mrtvici je u žen konzumujících málo draslíku dokonce pětkrát vyšší než u ostatních žen. Přírodními zdroji draslíku je čerstvé ovoce a zelenina - banány, meruňky, fíky, broskve, brambory, ale také ořechy a semena.
Vyšší dávky draslíku mohou uškodit lidem s nemocnými ledvinami!
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.