Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 501 Uhličitany draselné (Hydrogenuhličitan draselný, Bikarbonát draselný)

Kategorie: regulátory kyselosti, stabilizátory

Uhličitany draselné se používají ke kontrole pH a jako kypřící látky. Setkáme se s nimi hlavně v pekařských výrobcích a margarínech.

Uhličitany draselné jsou zdrojem draslíku a používají se k obohacování potravin tímto prvkem. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky a látky se považují za bezpečné.

Draslík: Draselné ionty plní v lidském těle mnoho funkcí. Mimo jiné regulují srdeční tep a krevní tlak, vedou nervové impulsy a spolu se sodnými ionty udržují rovnováhu mezi tělními tekutinami. Správný poměr draselných, sodných a chloridových iontů v našem těle je velmi důležitý. Výsledky mnoha studií ukazují, že lidé konzumující hodně draslíku mají nižší krevní tlak než lidé konzumující málo draslíku. A to i tehdy, mají-li vysoký přísun sodíku (např. hodně solí). Podle jedné studie se riziko úmrtí na mozkovou mrtvici snížilo o 40% u lidí s vysokým krevním tlakem, kteří začali konzumovat jednou denně pokrm bohatý na draslík.
Riziko úmrtí na mozkovou mrtvici je u žen konzumujících málo draslíku dokonce pětkrát vyšší než u ostatních žen. Přírodními zdroji draslíku je čerstvé ovoce a zelenina - banány, meruňky, fíky, broskve, brambory, ale také ořechy a semena.
Vyšší dávky draslíku mohou uškodit lidem s nemocnými ledvinami! 

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.