E 471 Mono a diglyceridy mastných kyselin (z jedlých tuků)
Kategorie: emulgátory, stabilizátory
Mono- a diglyceridy mastných kyselin jsou různé látky, které se liší podle výchozích surovin (druhu tuku) a výrobního postupu. Výchozí surovinou při výrobě těchto látek bývá vepřové sádlo, lůj, bavlníkový, sójový nebo slunečnicový olej.
Jedná se o nejčastěji používané emulgátory a stabilizátory přidávané do řady potravin. V pekařských výrobcích zpevňují střídku a zpomalují stárnutí a v mražených krémech zvyšují pěnivost, a tím i objem. Setkáme se s nimi ve šlehaných krémech, šlehačkách ve spreji a v prášku, v margarínech, pekařských výrobcích (chlebech, bábovkách, buchtách, šátečcích), ve slaném pečivu, ztužených tucích, pomazánkách z masa, smetaně do kávy v prášku, v cukrovinkách, výrobcích z brambor, multivitamínových preparátech a slaných pochoutkách.
Běžné tuky jsou převážně tzv. triglyceridy. Řada z nich však obsahuje také malá množství (okolo jednoho procenta) mono- a diglyceridů. Mono- a diglyceridy mohou také vznikat během úpravy potravin.
Malá množství těchto látek jsou tedy přirozenou součástí potravy. Mono- a diglyceridy navíc vznikají při trávení běžných tuků. Tyto látky lze tedy považovat za přirozenou složku potravy a nejsou známy žádné jejich nežádoucí účinky - kromě možného zvýšeného příjmu nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu.
Stejným způsobem účinkují živočišné tuky.
Vegetariáni pozor! Je pravděpodobné, že mono- a diglyceridy pocházejí z živočišných zdrojů.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.