Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 460 Cellulosa (Mikrokrystalická· celulóza -Celulózový gel, Prášková celulóza)

Kategorie: emulgátory, protispékavé látky, zahušťovadla

Celulóza je látka v přírodě hojně zastoupená. Nachází se v buněčných stěnách všech vyšších rostlin, v houbách a zelených řasách. Celulóza je polymerní látka - jedna její molekula obsahuje řádově statisíce atomů - a řadí se mezi nerozpustné vlákniny. Mikrokrystalická celulóza se vyrábí chemickou cestou (působením kyseliny chlorovodíkové) z celulózy. Mikrokrystalická celulóza se používá jako plnidlo, které tvoří nestravitelnou složku potravin s nízkým obsahem energie. Dále se používá jako nosič olejů a aromatických látek, emulgátor, zahušťující látka, plnidlo žvýkaček a cukrovinek, stabilizátor pěn, protispékavá látka a součást tabletek. Mikrokrystalická celulóza pomáhá vytvářet gely v různých výrobcích na bázi cukru, v polevách a v pekařských náplních na bázi pektinu. Částečně nahrazuje škrob ve funkci zahušťovadla a v emulzích může nahrazovat oleje.

Prášková celulóza se vyrábí mechanickým rozrušením a přečištěním celulózy z rostlinných vláknitých materiálů. Tento bílý materiál bez zápachu se používá jako protispékavá látka, nosič, zahušťovadlo a pomocná látka při filtraci. Celulóza zvyšuje soudržnost některých potravin včetně extrudovaných výrobků, žvýkaček a cukrovinek.

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky a celulóza se považuje za bezpečnou přídatnou látku.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.