Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 355 Kyselina adipová

Kategorie: regulátory kyselosti

Kyselina adipová upravuje pH, působí jako okyselující látka, dodává pokrmům přetrvávající trpkou chuť a používá se jako kyselá složka kypřících prášků do pečiva. Zlepšuje vlastnosti tání a texturu tavených sýrů a sýrových pomazánek a napomáhá šlehání výrobků obsahujících vaječné bílky. Používá se v pekařských výrobcích, prášku do pečiva, nealkoholických nápojích, nápojích v prášku, olejích a tucích kde zabraňuje žluknutí, v masných výrobcích, želatinových dezertech, pastilkách, bonbónech a v zelenině v plechovkách.

V množství, které lze předpokládat při běžném stravování, se proto kyselina adipová považuje za bezpečnou přídatnou látku.

V České republice smí být kyselina adipová přidávána do náplní a sladkých omáček (toppingů) pro jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky, do gelovitých dezertů, dezertů s ovocnou příchutí, práškových směsí pro přípravu dezertů a do nápojů v prášku.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.