Cílem projektu CEFF Potraviny bez zbytečné chemie je poskytnout spotřebitelům snadnou orientaci při výběru potravin a tím jim pomoci snížit spotřebu nežádoucích chemických přísad.
Logo CEFF najdete pouze na potravinách, které neobsahují nejvíce sledovaná Éčka, mezi než patří konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamát. Tato Éčka jsou pro náš organismus zátěží, lidské tělo je nepotřebuje, pouze je toleruje a neumí je zpracovat.
Logo je udělováno nezávislou institucí, je jednotné pro všechny výrobce a tudíž lehce zapamatovatelné pro spotřebitele, kterým dává dopňující informaci o složení výrobku. Logo CEFF je vyobrazeno na přední, případně na zadní straně obalu.
Projekt CEFF nepolemizuje o bezpečnosti potravin či o škodlivosti jednotlivých Éček. Netvrdí, že Éčka jsou nebezpečná a nerozporujeme platnou legislativu týkající se přídatných látek. Uvědomuje si ale, že u řady Éček se musí dodržovat maximální množství jejich spotřeby, jinak existuje riziko zdravotních problémů. Zdravotní dopady na rizikové skupiny konzumentů a dopady dlouhodobé spotřeby kombinací jednotlivých Éček nejsou nikým testovány. Testování škodlivosti látek probíhá většinou na zvířatech, z etických důvodů se netestují látky na malých dětech, alergicích či nemocných. Doporučujeme proto vařit z čerstvých surovin a omezit na možné minimum konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty.