Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše
Kolikrát se při nákupu potravin přistihnete, že jídlo nakupujete očima? Obchodníci i výrobci to dobře vědí, i proto se potraviny vylepšují různými přídatnými látkami. Důležitou roli mají v tomto směru i barviva. Kterým je lepší se vyhnout? A upřímně...čím jste letos barvili velikonoční vajíčka? :)

Máte vedle sebe dvě jablka – jedno je menší, po zimě už trochu scvrklé, druhé velké, kulaté s vypjatou a vyleštěnou slupkou. Hádanka zní: po jakém sáhnete? Nebo jinak – budou lepší nevzhledná domácí limonáda, nebo sytě červený sycený nápoj, který vás uhodí do očí při projížďce supermarketem? Odpovědět si musíte sami. Možná ale po přečtení tohoto článku změníte názor a vydáte se směrem méně pohledných, ale zato zdravých a chutných potravin.

Barviva dělají jídlo hezčí

Jako spotřebitelé máme rádi hezké věci. Barevné nanuky i cukrátka, růžovou šunčičku, která neviděla maso ani z rychlíku, takže si musí dát lehký růžový přeliv. A k tomu právě slouží barviva. Potravině dávají zpravidla nepřirozenou barvu a propůjčují jí lákavý vzhled.

O škodlivosti barviv se vedou již dlouho diskuze. Existují potraviny, ve kterých je jejich použití zakázáno. Jde například o dětskou výživu, ovocné džusy nebo med). U některých potravinářských barviv byl prokázán negativní vliv na lidské zdraví (např. způsobují alergii, migrény, dětskou hyperaktivitu). Bylo proto přijato opatření, kdy se na potravinách obsahujících konkrétní barviva, objevuje varovný nápis: Přítomnost použitých barviv může nepříznivě ovlivnit činnost a pozornost dětí.

O jaká umělá barviva jde?

  • E102 – Tartrazin (potravinářská žluť 4) – může způsobovat alergie, dětskou hyperaktivitu, migrény. Používá se např. v hořčicích.
  • E110 – Žluť SY (potravinářská žluť 3) – může být příčinou alergií. Toto barvivo najdete v limonádách nebo instatních polévkách.
  • E122, E124 (potravinářské červeň) – bývá příčinou hyperaktivity, alergií, astmatu. Najdete ho v cukrovinkách.
  • E132 – Indigotin (potravinářská modř 1) – může být příčinou nevolnosti, alergií, vyrážek. Použití nachází v cukrovinkách.
  • E133 – Brilantní modř (potravinářská modř 2) – může podpořit vznik rakoviny nebo dětskou hyperaktivitu. Najdete ji v cukrovinkách.
  • E151 – Brilantní čerň – také toto barvivo může způsobit hyperaktivitu a nachází se ve sladkostech.

Pozitivní obrat v barvivech

Vzhledem k nařízení, kdy musí být na obale potraviny, ve které se nachází podobná barviva, varovný nápis, začala řada výrobců umělá barviva nahrazovat přírodními. Stále se s nimi ovšem v některých výrobcích setkat můžete. Vyplatí se proto především u cukrovinek sledovat obaly.



RUBRIKY: