Jsou téměř všude – najdete je v cukrovinkách, sýrech, šunce, zavařeninách, pečivu. Éčka se stala nedílnou součástí potravin. Konzumujeme je dnes a denně. Máme se jich bát? Jakým éčkům je lepší se raději vyhnout? A proč nejsou všechna škodlivá?
Jsou téměř všude – najdete je v cukrovinkách, sýrech, šunce, zavařeninách, pečivu. Éčka se stala nedílnou součástí potravin. Konzumujeme je dnes a denně. Máme se jich bát? Jakým éčkům je lepší se raději vyhnout? A proč nejsou všechna škodlivá?
Přídatné látky, lidově řečeno éčka, plní v potravinách různou funkci:
- barviva jim dodávají lákavý vzhled, aby se nám lépe líbila
- konzervanty je uchovávají po delší dobu, aby nám déle vydržela
- stabilizátory a emulgátory pomáhají smísit suroviny, které by to jinak nedokázaly
- další éčka zlepšují chuť potravin nebo usnadňují jejich rychlejší přípravu
Také vás při tomto výčtu napadají slova jako lenost, pohodlnost? Ano, velmi rychle jsme si zvykli na snadnou přípravu potravin, nákup do zásoby, lákavou barvu jídla, která ho sice dělá navenek hezčí, ale ve skutečnosti chutná úplně stejně nebo ještě hůře než méně líbivá potravina.
Máme se bát éček?
Tolik stručně k éčkům a jejich funkci v potravinách. Vraťme se ale k palčivé otázce, zda jsou škodlivá? Máme se jich opravdu bát? Odpověď je jednoduchá a nejednoznačná – ne všech. Výrobci pod nátlakem spotřebitelů i seriózních výzkumů postupně upustili od těch nejhorších éček, jakými byla barviva (potravinářská žluť, modř a další). Ovšem nejsou zakázaná – setkáte se s nimi například na polevách perníků z poutě apod. Podobná barviva jsou nyní nahrazována přírodními látkami, jako je například kurkumin (žluté barvivo známé např. z kari).
Jinak řečeno, ne vždy platí, že označení E doplněné číselným kódem znamená chemii v jídle. Podívejme se na několik příkladů neškodných éček.
- E160a – karoteny
- E160c – paprikový extrakt
- E260 – kyselina octová
- E270 – kyselina mléčná
- E300 – kyselina askorbová
- E330 – kyselina citrónová
- E440 – pektiny
Existují ovšem i éčka, kterých se bojíme zcela oprávněně, a některé výzkumy potvrzují negativní vliv na lidské zdraví.
- E102 – Tartrazin (potravinářská žluť 4) – může způsobovat alergie, dětskou hyperaktivitu, migrény
- E104 – Chylionová žluť (potravinářská žluť 13) – ke zdravotním rizikům patří alergie nebo kopřivka
- E122, E129, E124 (potravinářské červeně) – mohou způsobovat alergie, astma, hyperaktivitu
- E250 – Dusitan sodný – může podnítit rakovinu, bolest hlavy, vyrážku
- E621 – Glutaman sodný – může být příčinou žaludeční nevolnosti nebo astmatu
- E951 – Aspartam (umělá sladidla) – může způsobit vyrážku nebo bolest hlavy
- E952 – Cyklamáty (umělá sladidla) – může podnítit vznik rakoviny
Éčka se masivně začala používat během dvacátého století. Nemůžeme proto s určitostí říci, jaký dopad na lidské zdraví budou mít. Přídatné látky se nicméně zkoumají – sledují se zejména účinky určitého množství látky na organismus. Otázkou však je, co s naším zdravím udělá dlouhodobá konzumace různých éček. Na druhou stranu, máme možnost volby – jíst čerstvé potraviny bez zbytečné chemie.