Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše
Je součástí asijské kuchyně, najdete ho v instantních polévkách i dalších prefabrikovaných potravinách, u kterých dohání chuť, kterou by pokrmu měly dodat kvalitní suroviny. Řeč je o glutamátu neboli glutamanu sodném. Jak se tato látka vyrábí a je škodlivá?

Glutamát se vyrábí z hydrolyzátu kvasinek, které vyrůstají na škrobových substrátech (např. brambory, cukrová řepa). Z chemického hlediska je L-glutaman sodný krystalem soli kyseliny L-glutamové. Jde o bezbarvý prášek bez vůně, který se vyznačuje lehce masovou chutí.

Glutaman sodný v potravinách

Glutamát patří mezi dochucovadla a umocňuje chuť potravin, proto se stal oblíbenou součástí řady potravinářských výrobků. Jinak řečeno, výrobcům potravin umožňuje používat méně kvalitních surovin, které by pokrmům měly dávat přirozenou chuť.

Glutaman sodný najdeme v celé řadě průmyslově vyráběných potravin a polotovarů. Běžně se vyskytuje v instantních polévkách, v sójových omáčkách nebo například v mražených výrobcích. Na obalech potravin ho poznáte podle kódu E621.

Zdravotní rizika glutamanu sodného

Ve vědeckém světě se stále diskutuje o škodlivosti konzumace glutamátu. Je prováděna celá řada studií a podle některých odborníků může pravidelná konzumace tohoto éčka způsobovat nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, bušení srdce nebo zadržování vody v těle.  Protože podobné potíže byly pozorovány především po snědení čínských jídel, jsou označovány jako syndrom čínské restaurace. 

Studie WHO (Světové zdravotnické organizace) z konce 80. let minulého století nicméně domněnky o negativním vlivu glutamátu na lidské zdraví nepotvrdily. I z tohoto důvodu není dosud stanoven limit pro denní příjem. Objevily se však i jiné studie, které při pokusech na laboratorních krysách zjistili, že konzumace glutamátu způsobuje větší chuť k jídlu, tj. vede k obezitě.



RUBRIKY: